Vitamina B17
Vitamina B17 este o vitamina mai putin cunoscuta la ora actuala, insa ea a fost descoperita cu mai bine de 5000 de ani in urma, fiind folosita de catre egipteni si de catre locuitorii Chinei Antice, care au numit-o amigdalina deoarece era extrasa din migdalele amare.
Elixirurile facute pe baza amigdalinei erau consumate in special pentru mentinerea sanatatii, fiind cunoscute efectele detoxifiante ale acesteia. Amigdalina a fost folosita ulterior de greci si romani in scopuri terapeutice, iar in zilele noastre, unele triburi de indieni isi prepara diverse bauturi din samburi de fructe care contin amigdalina.
Vitamina poate fi folosita si in scop terapeutic, nu doar profilactic. Potrivit medicilor, carenta de vitamina B17 poate cauza depresie si insomnie, anorexie, oboseala si uscarea pielii. De asemenea, excesul de vitamina B17 poate duce la intoxicatii.
In natura, vitamina B17 se gaseste in samburii de caise, cirese, migdale, piersici, prune, in semintele merelor, perelor si gutuilor, in legume precum mazarea, fasolea, conopida, varza, broccoli, spanac, ceapa sau vinete. De asemenea, vitamina mai poate fi gasita in stare naturala in cereale, in scoarta de malin sau in frunze de gutui, prun, cais, cires, visin sau piersic.
Samburii de caise contin cea mai mare cantitate de amigdalina. Doza recomandata este de doar 8-9 samburi pe zi, deoarece, in cantitate mai mare pot deveni toxici pentru organism. Pe de alta parte, consumul de antibiotice, alcoolul si cafeaua, reduc foarte mult actiunile amigdalinei in organism.