Vitamina D
Celulele pielii produc vitamina D in momentul in care aceasta este expusa direct la soare. Oamenii care traiesc departe de ecuator produc vitamina D intr-o cantitate mai mica, prezentand uneori chiar deficiente. Acesta este motivul pentru care o lingura de ficat de cod este de multa vreme recomandat pentru copiii care traiesc la latitudini nordice, pentru a evita rahitismul. S-a demonstrat recent ca o doza semnificativa de vitamina D reduce considerabil riscul de a contracta mai multe forme de cancer (cu mai mult de 75%, in conformitate cu rezultatele unui studiu realizat de Universitatea Creighton si publicat in 2007, in situatia in care se administreaza zilnic 1000 U.I. de 25 Hydroxyvitam D 77).
Asociatia Canadiana pentru Studiu Cancerului recomanda in prezent tuturor canadienilor sa isi administreze o doza zilnica de 1000 de U.I de vitamina D pe timpul lunilor de toamna si iarna (datorita accesului limitat al canadienilor la lumina solara), ca si pe timpul anului, pentru persoanele cu varsta de peste saizeci si cinci de ani, sau pentru aceia care manifesta o expunere foarte limitata la soare datorita stilului de viata sau motivelor religioase.78 intr-adevar, douazeci de minute de expunere a intregului corp la soarele din miezul zilei furnizeaza intre 8000 si 10000 de U.I. (cu atentie, insa, datorita riscului de supraexpunere la soare, care este o practica in mod clar relationata cu cancerul de piele).
Alimentele care contin cea mai mare cantitate de vitamina D: uleiul de ficat de cod (1460 U.I. intr-o lingura), somonul (360 U.I la suta degrame), macroul (345 U.I. la suta de grame), sardinele (270 U.I. la suta de grame) si tiparul (200 U.I la suta degrame). Laptele imbogatit cu vitamina D contine numai 98 U.I. intr-un pahar, un ou are 25 U.I., iar ficatul de vitel 20 U.I. la suta de grame.