Macese
Macesele contin: apa 49%, zaharuri 21,0%, proteine 3,6%, acizi 3,5% (in acid malic), celuloza 23,0%, substante minerale 2,8%, provitamina A, (500-5000 mg la 100 g pulpa in functie de specie), vitaminele B1,B2, E, K şi P (sub forma de flavonoglucozide), precum si urme de vitamina PP. Uleiul semintelor de macese contine vitamina F (acizi esentiali: acidul linolic, acidul linoleic si acidul arahidonic). Acizii din macese (malic si citric, indeosebi) contribuie la stabilizarea vitaminei C. In macese se mai gasesc compusi terpenici, ca betulina, precum licopen (izomer al carotenului), pigment care le imprima culoarea rosie-portocalie. Macesele au cu 40-50% mai multa vitamina C decat lamaia si cu 60% mai mult decat grapefruitul.
Recomandat in stari de astenie, fatigabilitate; efort fizic si intelectual prelungit, anemie, hipovitamoza C, cresterea rezistentei organismului la infectii virale, bacteriene.
Suplimentele alimentare nu trebuie sa fie folosite ca un substitut pentru o dieta variata. Nu depasiti doza zilnica recomandata.