Zinc
Zinc este un mineral esential organismului uman, un microelement cu proprietati antioxidante si intra ca element activ in constitutia a cea 60 de enzime.
Sursele principale de alimentare bogate in zinc sunt: carnea, pestele, produsele lactate, ouale, dar si legumele uscate.
Pierderi in zinc se produc la prepararea termica a alimentelor, in bolile infectioase si in diferite traumatizari, in caz de boli ale ficatului, infarct, anemii, cancer, sarcina, menstruatii, intoxicatii cu plumb, in inflamatii ale prostatei, tratamente cu antibiotice etc. Carenta de zinc afecteaza afectarea sistemului imunitar, cresterea si dezvoltarea sexuala, scaderea sensibilitatii gustative si a celei olfactive, scade pofta de mancare, accelereaza ritmul de imbatranire, duce la anemie, imbolnavirea ficatului, infectii repetate, caderea parului si deformarea unghiilor, dificultati in cicatrizarea ranilor, diferite nevralgii, instalarea prostatitei, impotenta sexuala, scaderea productiei de spermatozoizi si dereglari ale sistemului de reproducere etc.
O supraincarcare in zinc poate surveni in caz de intoxicatie acuta sau cronica de origine industriala (inhalarea de vapori bogati in oxid de zinc), in caz de suplimentare excesiva a aportului sau in cursul bolilor ereditare exceptionale (boala lui Pick, hiperzincemia familiala); ea risca sa provoace o carenta in cupru, la randul ei responsabila de o anemie severa.