Argumente pentru o hrana vie
Dr. W. Kollath preciza ca toate alimentele ce trec prin diferite stadii de prelucrare, cum ar fi: incalzirea, conservarea, prepararea cu ajutorul proceselor tehnologice, adaugarea de substante nenaturale, alimente obtinute prin procese de sinteza chimica, ajung sa fie distruse in diferite grade. Desi o astfel de alimentatie poate conferi senzatia de satietate, dupa ce este consumata, produce diferite dereglari ale organismului sau solicita excesiv unele resurse ale acestuia pentru digestia lor sau pentru eliminarea toxinelor rezultate. Din pacate o mare parte din alimentatia omului modern are aceste caracteristici.
Numerosi practicieni renumiti in domeniul terapiilor naturale, precum dr. W. Kollath, Breuss, E. Gunter si altii, au prezentat in lucrarile lor importanta alimentatiei. Desi in moduri diferite, fiecare cercetator in domeniul terapiilor naturale a descoperit acea categorie de alimente considerate "vii". Este vorba despre asa numita "hrana vie" ce este considerata a fi hrana necesara fiecarui om. O astfel de hrana, este alcatuita din alimente pure aflate cat mai aproape de starea lor naturala, fiind neprelucrate sau prelucrate doar prin mijloace mecanice. Aceste alimente contin substante "vii": enzimele, fermentii, aminoacizii, vitaminele si oligoelementele necesare pentru a intretine procesele metabolice din organism.