Arginina
Arginina este un element crucial pentru neutralizarea si eliminarea amoniacului din organism – substanta nociva, rezultata in urma dezintegrarii proteinelor. Alaturi de ornitina, fenilanina si alte substante cu actiune neurologica, arginina sau L-arginina este indispensabila pentru sintezarea si elaborarea hormonului de crestere a glandei pituitare. Necesarul de arginina (L-arginina) este mai mare la barbati deoarece lichidul seminal contine 80 % din cantitatea totala a acestui aminoacid si deficitul poate duce la sterilitate.
Sursele naturale de arginina sunt: semintele de floarea soarelui, susanul, painea cu tarate, orezul brun, faina de ovaz, floricelele de porumb, nucile, deserturile de gelatina, ciocolata.
Arginina participa si la formarea muschilor, avand un rol si secretia hormonilor de crestere, unul din elementele fiziologice care ajuta la cresterea musculara. Secretia acestui hormon nu depaseste insa nivelele fiziologice, asa ca nu trebuie sa ne temem de dereglari hormonale. In cazul efortului fizic intens si sustinut, dezintegrarea aminoacizilor din muschi va creste, ceea ce are ca rezultat un nivel ridicat de amoniac in sange. Astfel, prin paralizarea oxidarii celulare, se reduce continutul energetic al muschilor functionali, in special al celor din sistemul nervos, ce are drept rezultat o performanta scazuta si o regenerare intarziata. Accelerand eliminarea amoniacului, arginina sprijina performanta fizica pe termen scurt si lung.
La ce ne ajuta consumul de arginina: L-arginina mareste cantitatea de sperma. Arginina contribuie la raspunsul imun al organismului si ajuta la vindecarea ranilor. L-arginina permite metabolizarea depozitelor de lipide din organism si tonifica tesutul muscular. Arginina asigura voiciune fizica si mentala. Arginina ajuta la tonifierea musculaturii – pot fi observate daca se administraza aceeasi doza de 2 g pe stomacul gol (cu apa sau suc) cu o ora inainte de a incepe un viguros program de exercitii fizice.
L-arginina este disponibila sub forma de tablete sau pulbere. Eficienta maxima se obtine atunci cand e luata pe stomacul gol, in doze de 2 g, imediat inainte de culcare.
Cercetarile stiintifice au demonstrat ca L-arginina (unul dintre aminoacizii esentiali) intarzie dezvoltarea tumorilor si ajuta la detoxifierea ficatului. Deci este anticancerigen!
In bolile de ficat (precum hepatita), aportul de arginina are rezultate foarte bune. In cazul unor afectiuni severe ale ficatului, cum ar fi degenerarea masiva sau ciroza, consumul de Arginina poate avea un efect pozitiv asupra cursului bolii si poate ajuta la refacerea zonelor de tesut hepatic distrus.
Arginina este un element crucial pentru neutralizarea si eliminarea amoniacului din organism – substanta nociva, rezultata in urma dezintegrarii proteinelor.
Nu se recomanda: gravidelor, schizofrenicilor, in cazul infectiilor herpetice.