ACID PANTOTENIC - vitamina B5
Vitamina B5 sau acidul pantotenic are un rol important in producerea de energie, revigoreaza organismul si reduce stresul. Vitamina B5 (acidul pantotenic) participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati, dar si la sinteza colesterolului, a anticorpilor si a mai multor hormoni. Acidul pantotenic ajuta la combaterea infectiilor si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi. Incetineste imbatranirea.
Alimentele care contin vitamina B5 (acid pantotenic) sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi.
Acidul pantotenic este indicat in: tulburari hepatice, enteroconlite, inflamatii pulmonare si ale cailor respiratorii, in astm bronsic, diferite dermatoze, rinite alergene, neliniste, stari depresive, stres, oboseala, diferite infectii, cefalee, artrita, alergii, tulburari digestive, crampe musculare, tulburari gastrointestinale etc. De asemenea, acidul pantotenic reduce efectele toxice si reactiile adverse produse de un mare numar de antibiotice.
Vitamina B5 este stabila la aer si la lumina, dar instabila la caldura. Pierderile maxime sunt resimtite in momentul prelucrarii culinare - de circa 50%. Efecte negative asupra ei au si conservarea produselor, actiunea cofeinei, a sulfamidelor, somniferelor, alcoolului etc.
Suplimentele alimentare nu trebuie sa fie folosite ca un substitut pentru o dieta variata. Nu depasiti doza zilnica recomandata.