Tratamentul cu plante medicinale
Tratamentele cu plante medicinale pot fi administrate sub diferite forme:
Infuzie - se prepara prin oparirea plantei uscate in apa clocotita, apoi se lasa la infuzat 10-15 minute dupa care se strecoara si se consuma sub forma de ceai; sunt preparate din flori, frunze, petale la care substantele biologic active sunt eliberate mai usor.
Decoctul - se prepara din produse vegetale care au o structura mai complexa: scoarta, tesut lemnos, fructe, seminte astfel: se fiebere produsul timp de 5-10 minute, dupa ce este lasat la infuzat 5-10 minute, acesta se strecoara.
Macerat - se recomanda pentru produsele care isi pierd proporietatile la cald si este obtinut prin introducerea plantei in apa rece, fiarta si racita timp de mai multe ore (uneori de seara pana dimineata).
Tinctura - reprezinta un extract hidroalcoolic obtinut prin o macerare a produselor vegetale in alcool diluat la 50-70 de grade si tinut la temperatura camerei timp de 7-10 zile, apoi strecurat prin tifon si administrat sub forma de picaturi in apa.
Vin medicinal - se obtine prin plante lasate la macerat in vin si este folosit pentru stimularea apetitului, administrat cu o jumatate de ora inainte de masa.
Pulbere - obtinuta prin uscarea plantei si care se poate administra ca atare sau sub forma de adaos in mancare.
Comprimate - se obtin din pulbere de plante preparate doar in laboratoare de specialiate; ex: silimarina obtinuta din pulbere de armurariu.
Emulsie, gel, unguent - pot fi preparate in laboratoare specializate sau acasa prin fierberea plantelor in grasime, petrol si lanolina.
Uleiuri medicinale - se prepara prin macerarea plantelor in ulei comestibil timp de 4 - 6 saptamani si se utilizeaza pentru tratarea ranilor, cicatricilor si arsurilor.
Ovule, supozitoare
Oteturi aromatice - se obtin prin macerarea plantei in otet, timp de 7-8 zile; se folosesc pentru frectie, masaj, dar si in aromatizarea salatelor si usurarea digestiei.
Siropuri - se prepara prin fierberea plantei in apa cu zahar si pastrarea in sticle sterilizate.
Inhalatii - din plante medicinale peste care se toarna apa clocotita, eliberandu-se uleiuri volatile (vaporii de apa antreneaza uleiurile volatile care actioneaza la nivelul cailor respiratorii).
Administrarea tratamentelor se poate face: pe cale orala (prin ingestia pe gura), inhalatii (pentru efectul decongestiv, antiinflamator datorita uleiurilor volatile pe care le contin), intra-rectal, intra- vaginal sau sub forma de aplicatii externe (unguente), bai locale sau generale, comprese, masaj, impachetari, etc.