Vitamina B6
Vitamina B6 are un rol important in formarea hemoglobinei, in metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (indeosebi al acizilor grasi esentiali), fiind si stimulent muscular; are influenta benefica asupra pielii, precum si in procesul de crestere. De asemenea, piridoxina intervine in mod esential in : buna functionare a sistemului nervos, a maduvei osoase; producerea de globule rotii si de anticorpi; controlarea echilibrului sodiului si al potasiului, al sistemului muscular si osos; metabolismul colesterolului. Impiedicand depunerea acestuia pe peretii interiori ai arterelor (ateroscleroza); crestere si reproducere. Termenul de vitamina, B6 grupeaza trei substante inrudite, intre care cea mai cunoscuta este piridoxina, celelalte doua fiind piridoxamina si piridoxalul.
Aporturile zilnice recomandate sunt de la (1,6 la 1,8 miligrame pentru copii, de la 2 la 2,2 miligrame pentru adolescenti si pentru adulti; ele sunt ceva mati mari (aproximativ 2,5 miligrame) pentru femeile gravide, care alapteaza sau care iau contraceptive orale.
Principalele surse naturale ale piridoxinei sunt : lapte de vaca, iapa, capra, bivolita, lapte matern, branza, iaurt, smantana, zer, lapte batut;cartofi, morcovi, patrunjel, telina, hrean, gulie, sfecla rosie, ridichi, varza, broccoli, praz, spanac, conopida, ceapa, soia, linte, fasole, salata, cicoare, varza murata, ardei iute, dovlecei, vinete, rosii, castraveti, mazare, mac, ciuperci; galbenus si albus de ou, ou de gaina intreg; mere, pere, piersici, caise, prune, stafide, coacaze, zmeura, struguri, afine, capsuni, mure, agrise, catina, macese, nuci, castane, arahide, alune, migdale, cocos, avocado, banane, curmale, smochine, pepene, ananas, mandarine, lamai, portocale, masline verzi; drojdie de bere uscata, drojdie alimentara presata, polen, miere, laptisor de matca, melasa; tarate de grau, ovaz, orz, mei, porumb, orez, grau, secara, gris, faina integrala a acestor cereale.
Carente rare se pot observa in caz de aport alimentar insuficient, de malabsorbtie digestiva (mai ales la subiectii alcoolici), de crestere a necesitatilor, in anumite boli genetice si in cursul unor tratamente (luarea de izoniazidu sau de estroprogestative, hemodializa). Carenta se manifesta printr-o pierdere in greutate, prin atingeri cutanate (piele uscata si pruriginoasa), prin tulburari neurologice, printr-o glosita (inflamatie a limbii), printr-o anemie, printr-o iritabilitate, chiar printr-o depresiune.
Administrarea este indicata in urmatoarele afectiuni: iritabilitate si depresie nervoasa, acnee (in asociere cu vitaminele B2 si B3), eczeme, hipercolesterolemie, hemoroizi, diferite tipuri de infectii, diaree, tulburari ale sarcinii, artrita, astenie, insomnii, distrofii musculare, diferite afectiuni nervoase, glosite, ulcere de diverse etiologii, eczeme ale sugarilor, hipertensiune arteriala, anemii, tulburari hepatice, in caz de iradiere, hepatita endemica, stomatite (in asociere cu vitaminele B2 si B3), pelagra (cand aceasta nu cedeaza la administrarea acelorasi vitamine), dermatite seboreice, nevrite etc.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se conserva in ambalajul original, la temperaturi sub 20 de grade.